Creatief met de koffiecupjes

IMG_20151105_140514In plaat van creatief met kurk nu eens creatief met de (nespresso-) koffiecupjes. Want hoewel uit de post van vorige week wel duidelijk bleek dat de koffiecupjes voor een behoorlijke berg onnodig afval zorgen, er zijn ook leuke dingen meer te doen. Fun recyclen heet dat.

Kooi&Co drinkt zelf koffie gemaakt door een echt espressoapparaat maar het is niet zo moeilijk om aan gebruikte koffiecupjes te komen. Er zijn genoeg familie en vrienden die al lang blij zijn dat ze niet zelf naar het recycle ophaalpunt moeten. Van al die lege cupjes kunnen kleine belletjes gemaakt worden.

Zo hangen bij Kooi&Co strengen met belletjes bij de voordeur, die een klingelend geluid maken wanneer de deur opengaat. Met kerst zijn de belletjes opeens kleine kerstklokjes en versieren zo de kerstboom. Wil je zelf aan de slag hieronder staat een kleine uitleg hoe je zelf de belletjes of klokjes kunt maken.

feest met de cupjesDe koffiecupjes worden allereerst schoongemaakt. Met een scherp mesje wordt de cup opengesneden en de koffieprut eruit gehaald. Koffieprut verdwijnt op de composthoop (of als je die niet hebt bij het GFT-afval) en de cupjes worden in een sopje schoongespoeld. Al gauw is de aanrecht vol met rijen fel gekleurde aluminium cupjes die staan te drogen.

het schoonmaken van de cupjesOm de klokjes te maken heb je wat kralen of (namaak) parels nodig en wat koper- of ijzerdraad. Hiervan maak je de klepel van het klokje. Je neem ongeveer 20 cm draad en rijg de kraal aan het draad (A). Vouw het draad dubbel en zorg dat de kraal in het midden van de draad zit. Draai het draad een paar centimeter (ongeveer de hoogte van het cupje) om elkaar (B). Maak met een speld twee gaatjes boven in het cupje (C). De gaten in het cupje die door het koffie apparaat zijn gemaakt kun je beter niet gebruiken. Wanneer je deze gaten gebruikt komt de klepel scheef te hangen en is het geluid bij het bellen minder mooi. Steek de uiteinden van het draad door de gemaakte gaatjes (D). Draai vervolgens de twee uiteinden van het draad weer om elkaar heen (E) en vorm een lusje, zodat het klokje kan hangen.

maken van klokjesAls je nu begint heb je tegen de kerst genoeg om heel de boom vol te hangen! Veel succes.

 

 

2 thoughts on “Creatief met de koffiecupjes

Geef een reactie