Zelfgemaakte handcrème voor ruwe handen

Zelfgemaakte handcrème voor ruwe handen

Extreem ruwe handen heb ik de laatste tijd. Dat komt natuurlijk door het vele malen handen wassen in Corona tijd. Veel in de tuin werken helpt ook niet echt om zachte handen te houden. Dus het velletje van mijn handen heeft de laatste tijd veel weg van schuurpapier. Veel smeren met handcrème helpt iets. Echter de zelfgemaakte handcrème die ik al jaren met veel plezier gebruik is nu niet meer afdoende. Tijd voor zwaardere middelen. Een zelfgemaakte handcrème voor ruwe handen dit keer.

Net als in een eerdere blog, die ik over zelfgemaakte handcrème maken schreef, is het ook dit keer geen ingewikkeld recept. Slechts vier ingrediënten en voor het lekkere nog een etherische olie naar keuze. Het geheim van deze zelfgemaakte handcrème is de lanoline. Lanoline is wolvet wat, zoals de naam al zegt, wol. Het vet wordt uit afgeschoren schapenwol gewonnen. Daardoor en de bijenwas, die ook in deze crème wordt gebruikt, is het dus geen vegan crème.

Recept voor zelfgemaakte handcrème voor ruwe handen

de vier ingrediënten voor handcrème

4 eetlepels amandelolie, 2 eetlepels cacaoboter, 1eetlepel bijenwas, 1 eetlepel lanoline

Doe alle ingrediënten in een kleine pan en laat alles tot een homogene massa smelten op een zacht pitje. Tijdens het verwarmen goed roeren, zo lossen de vaste bestanddelen snel op. Eenmaal goed opgelost, dan snel van het vuur af. Het mengsel mag zeker niet aan de kook komen. De totale hoeveelheid crème is ongeveer 120 ml.

Zelfgemaakte handcrème met een lekker geurtje

De crème kan lekker geurend gemaakt worden met etherische olie. Kies een geur die je lekker vindt. Om de hoeveelheid van bovenstaand recept goed geurend te krijgen zijn 40 druppels nodig. Voeg de druppels pas toe als de pan een paar minuten van het vuur is en het mengsel al iets afgekoeld is. Wanneer het mengsel te warm is zal de etherische olie iets verdampen.

Zelf heb ik de hoeveelheid verdeeld over twee porties en ieder portie een andere geur gegeven. Ik heb lavendelolie en lelietje-van-dalenolie gebruikt. Zo kan ik nog eens afwisselen.Bijvoorbeeld voor het slapen gaan de crème met lavendelolie gebruiken. Lavendelgeur bevordert de nachtrust, echt ik heb het uitgeprobeerd.

Deze zelfgemaakte handcrème is ook goed om de nagelriemen een extra oppepper te geven. Dat is zeker na veel tuinwerk een pluspunt. De crème is een jaar houdbaar. Zeker als je de gemaakte hoeveelheid niet in één grote pot bewaard maar deze over meerdere potjes verdeeld. Daarnaast natuurlijk altijd met schone handen crème uit het potje halen.

De ingrediënten voor deze crème zijn niet moeilijk verkrijgbaar. Ik heb ze on-line gekocht bij Jojoli en Erica.

Alles bij elkaar is dit een handcrème die goed helpt om, ook in deze tijd, zachte handen te houden. Het enige nadeel is dat direct na het smeren mijn handen zo vet zijn dat het onmogelijk is om telefoon of laptop te gebruiken, maar dat heb ik er graag voor over.

Geef een reactie