Schuimende shampoo en sulfaat

flessen met shampoo in de winkel

Schuimende shampoo met sulfaten kan je die wel veilig gebruiken? Je hoort zoveel enge berichten over nare chemische stoffen in cosmetica. Wat is veilig en wat niet? Welke shampoo kan je het beste gebruiken? Wanneer je op internet zoekt kom je zoveel nare bericht tegen. Daar staat vermeld dat je nooit je haar moet wassen met shampoo waarin SLS zit. Maar wat is dat SLS en waarom is het slecht? Is het waar dat het kankerverwekkend en irriterend is, zoals in die berichten wordt verteld? En waarom wordt het dan toch verkocht? Hoog tijd om dat eens goed uit te zoeken.

SLS is de afkorting van Sodium Lauryl Sulfate. De Nederlandse naam is natriumdodecylsulfaat Het is een stof die aan shampoo en andere cosmetica producten wordt toegevoegd omdat het een enorme reinigende werking heeft. Het verwijdert vet en vuil als de beste en het schuimt nog bovendien. Helemaal perfect voor een shampoo zou je zeggen.

Dat is toch niet helemaal het geval want naast het sterk ontvetten van je haar wordt ook je hoofdhuid enorm ontvet. Wanneer het haar gewassen wordt met een shampoo waarin veel SLS zit, waar de concentratie SLS dus hoog is, kan het bij mensen met een gevoelige huid een stevige irritatie veroorzaken. Voor die groep mensen is het dus duidelijk dat zij shampoo met SLS moeten vermijden. De rest van de mensen kan een shampoo met SLS wel gebruiken en daarom is SLS niet verboden.

Dat SLS kankerverwekkend zou zijn klopt niet. Dit gerucht is veroorzaakt door een nepbericht dat nu al ruim 15 jaar op internet de ronde doet. Iedereen kopieert dat van elkaar zonder in de oorspronklijke berichten te duiken. Er zijn echter totaal geen wetenschappelijke studies waarin is aangetoond dat SLS carcinogeen (=kankerverwekkend) zou zijn.

shampoo in de winkel

Inmiddels is het bijna moeilijk om een shampoo met het agressieve SLS te vinden. De fabrikanten zijn ook niet gek. Vanwege al die negatieve berichten over SLS hebben zij gezocht naar alternatieven.

Er zijn twee verschillende oplossingen gevonden om een minder irriterende shampoo te krijgen:

  1. SLS dat wordt gemaakt uit natuurlijk kokosvet, dit wordt ook wel Sodium coco sulfaat genoemd. Eigenlijk is het hetzelfde als SLS maar omdat het gemaakt is uit kokosvet is het veel zachter voor de huid.
  2. het SLS wordt vervangen door Sodium Laureth Sulfate, afgekort SLES. In het Nederlands heet het natriumlaurethsulfaat. Sodium Laureth Sulfate is veel milder dan Sodium Lauryl Sulfate en kan door bijna alle mensen zonder problemen gebruikt worden.

Wanneer je een normale hoofdhuid hebt en een lekker schuimende shampoo wilt gebruiken dan kan je gewoon een shampoo gebruiken waaraan Sodium Laureth Sulfaat of Sodium coco sulfaat is toegevoegd. Als je voorzichtig wilt zijn kan je het beste niet te veel shampoo gebruiken. Dat is trouwens ook heel slim omdat je zo veel minder shampoo in het douche putje laat verdwijnen. Daarnaast is je fles shampoo minder snel leeg en dat scheelt een heleboel plastic flesjes in een jaar. Was niet overdreven lang en spoel de shampoo snel weer uit. Vooral goed uitspoelen is heel belangrijk en dat schort er nog wel eens aan. Daarnaast kan je je  afvragen of het nodig is om het iedere dag je haar te wassen? Ieder shampoobeurt is toch in meer of mindere mate uitdrogend voor je haar en hoofdhuid.

Wanneer je een heel, heel gevoelige hoofdhuid hebt kan je beter een andere shampoo gebruiken. Een shampoo die geen sulfaten bevat. Die shampoos bestaan en maken je haar ook goed schoon. Ze geven alleen wat minder schuim. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan is voor jou een milde zelf gemaakte shampoo een uitkomst. Er zijn tal van lekkere en makkelijk te maken recepten voor shampoos te vinden. Let dan wel op dat je geen grote voorraad maakt. Alle zelfgemaakte cosmetica is kort houdbaar! Bewaar de shampoo in de koelkast en maak het snel op. Een aantal leuke recepten kan je vinden op deze blog. En als daar niets voor je bij zit even verder googlen en je vind er nog veel meer.

1 thought on “Schuimende shampoo en sulfaat

Geef een reactie