Hormoonverstorende stoffen in cosmetica

IMG_20160321_164724Zo langzamerhand heeft iedereen wel eens iets gehoord over hormoonverstorende stoffen waar we dagelijks mee in aanraking komen. Ze komen voor in voedsel, voedselverpakking, schoonmaakmiddelen, textiel, speelgoed en zelfs in cosmetica. Er zijn  wel meer dan 200 verschillende soorten stoffen die een hormoonverstorende werking kunnen hebben. Om het een beetje overzichtelijk te houden gaat deze post alleen over de hormoonverstorende stoffen in cosmetica. Vrouwen zijn de grootste cosmetica gebruikers en met name jonge meisjes gebruiken de meeste en vaak niet de beste cosmeticaproducten. Je begrijpt wel dat juist voor deze groep extra ongezond is om met hormoonverstorende stoffen in aanraking te komen. Hier volgt een uitleg over deze stoffen en aan het eind toch nog een beetje positief nieuws!

Wat zijn hormoonverstorende stoffen?

Hormoonverstorende stoffen of zoals ze in het Engels worden genoemd ‘Endocrine Disrupting Chemicals’ (EDC’s) zijn stoffen die een verstoring van het hormonale systeem kunnen veroorzaken. Het zijn synthetische stoffen die de werking van hormonen imiteren of juist blokkeren. Daardoor kan er blijvende gezondheidsschade ontstaan. De stoffen worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid, toename van diabetes, borst- en prostaatkanker en obesitas. Niet de geringste klachten dus.

Waarom zijn die stoffen dan niet verboden?

Ze zijn niet verboden omdat tot nu toe werd aangenomen dat de toegestane concentraties van de stoffen veilig waren. Inmiddels komen er steeds meer wetenschappelijke studies beschikbaar waarin duidelijk wordt dat dit niet altijd zo is Het gemene van EDC’s is dat het effect sterk afhankelijk lijkt te zijn van het moment van blootstelling. Een volwassen gezond persoon heeft misschien niet gauw last van wat EDC’s. Maar tijdens de zwangerschap, kinderperiode of puberteit kan zelfs een kleine doses van deze stoffen schadelijk zijn. Niet zo gek natuurlijk omdat tijdens de ontwikkeling van embryo tot volwassen mens enorm veel hormonen betrokken zijn.

IMG_20160321_164603

Welke hormoonverstorende stoffen worden in cosmetica gebruikt en waarom?

In cosmetica worden enkele ftalaten en parabenen en twee fenolen (oxybenzone en triclosan) gebruikt die mogelijk een hormoonverstorende werking kunnen hebben.

Ftalaten worden in cosmetica gebruikt als oplos- en fixatiemiddelen of als geleidingsstof voor geuren en andere ingrediënten. Denk aan haarspray, deodorant, nagellak en parfum. Ftalaten worden vaak op het etiket vermeld met hun Engelse naam phthalate. De 3 meest gebruikte ftalaten in cosmetica zijn DEP (diethyl phthalate), DnBP (di-n-butyl phthalate) en DiBP (di-isobutyl phthalate). Ook deze namen staan vaak op het etiket.

Parabenen zijn conserveermiddelen, ze doden bacteriën en schimmels en maken zo dat producten langer houdbaar zijn. In vloeibare producten zijn altijd conserveermiddelen nodig omdat ander het product snel bederft door schimmels of bacteriën.

Triclosan is ook een bacteriedodende en schimmelwerende stof. Het wordt aan veel cosmetische en hygiënische producten toegevoegd, zoals antiseptische zeep, tandpasta, scheerschuim, make-up, aftershave en deodorant.

Oxybenzone (BP-3) is een ingrediënt in zonnebrandcrèmes waar het dient als zonnefilter. Het is zelf geen sterk filter maar het maakt andere toegevoegde filters krachtiger en stabieler. Daarnaast wordt het gebruikt in moisturizers, lippenbalsem, bodylotion, nagellak en shampoo om geur en kleur te versterken en te stabiliseren.

cosmetica collage

Wat kan je het beste doen als je niet alle cosmetica wil verbannen?

  • Je leest goed het etiket en je kiest dan een product waar de concentratie zo laag mogelijk is. Gewoon voor de zekerheid. Je zou kunnen kiezen om vaker een vast product te gebruiken in plaats van een vloeibaar  Bijvoorbeeld gewoon een stuk vaste zeep in plaats van vloeibare in een plastic pompje.
  • Wanneer je zwanger bent of wilt worden wil je natuurlijk alle hormoonverstorende stoffen vermijden. Let dan goed op de ingrediëntenlijst of één van de stoffen in het product zit. Gebruik die producten dus echt niet. Je moet goed zoeken maar ze bestaan, echt goede producten waaraan geen hormoonverstorende stoffen zijn toegevoegd.
  • Natuurlijk zorg je ervoor dat je kinderen of jongere zusjes niet je cosmetica zitten. Sowieso is dat erg vervelend maar het is ook ongezond. Ze moeten gewoon nog even wachten tot de hormonen zijn uitgeraasd.
  • Probeer waar mogelijk je producten in een glazen verpakking te kopen. Juist plastic verpakkingen bevatten veel van die hormoonverstorende stoffen. Via het plastic kunnen ze ook in de cosmetica terecht komen.
  • Koop niet via internet in het buitenland vage, zeer goedkope producten. Die voldoen niet aan de Europese regels en je weet daardoor nog minder wat er inzit.
  • Wat ook helpt is gewoon wat minder cosmetica te gebruiken. Smeer niet overdreven dikke lagen lotion of crème. Hoe minder je smeert hoe minder vervelende stoffen door je huid opgenomen worden.

Dat laatste is gelijk het goede nieuws. Er is een week of twee geleden een studie  verschenen waarin is aangetoond dat de concentratie hormoonverstorende stoffen in het lichaam zeer snel afneemt bij gebruik van cosmetica waarin geen EDC’s zitten.

 

 

 

 

2 thoughts on “Hormoonverstorende stoffen in cosmetica

  1. Ik hoorde vandaag dat er een app is + een site met een behoorlijk database, die cijfers geven aan cosmetica producten en de stoffen die erin zitten. Skindeep heet het, wellicht is dat wel een handig iets om te gebruiken bij aanschaf van nieuwe producten. Je kan dan gewoon de barcode scannen en dan rolt er een cijfer uit over hoe goed of slecht het product is!

Geef een reactie