Hoe veilig is lippenstift?

Echte schoonheid zit van binnen maar een veeg lippenstift doet ook wonderen. Er zijn ook zoveel prachtige kleuren te koop, keus genoeg. Doe mij maar zo’n super mooie fel rode. Maar hoe veilig is het gebruik van lippenstift eigenlijk?

Een mooie kleur lippenstift geeft het gezicht wat meer kleur. Je ziet er net wat beter uit. Het vervelende is alleen dat de kleur snel verdwijnt. Gedurende de dag smelt een deel van de lippenstift langzaam weg op onze lippen, de rest eten we op. En die hoeveelheid kan aardig oplopen. Er circuleren berekeningen dat een vrouw tijdens haar hele leven 2 tot 4 kilo opeet. Twee kilo lijkt misschien niet veel maar dat zijn wel 500 stiften. En dan is die 2 kilo een gemiddelde. Voor elke vrouw die nooit lippenstift gebruikt staat een ander, die veel meer dan 2 kilo gebruikt. Zo kan je ongemerkt heel wat stoffen binnen krijgen die je helemaal niet wilt eten.

Wat zit er nu precies in lippenstift? Dat is moeilijk te achterhalen omdat op de meeste stiften die in de winkel liggen, de ingrediënten niet vermeld staan. Vermelden van de ingrediënten is ook vrij moeilijk omdat de stiften te klein zijn voor die lange lijst van gebruikte stoffen. Waarschijnlijk wordt verwacht dat je er in de winkel naar vraagt.

2015-08-13_14.02.50De meeste lippenstift bevat in ieder geval wat vette bestanddelen, zoals bijenwas, carnaubawas, candelillawas en ozokerit. Deze stoffen zorgen voor de stevigheid van de stift. Om alle bestanddelen samen te houden wordt vaak een bindmiddel, cetylalcohol, gebruikt. Dan kan er nog lanoline, isopropyllanolaat, cetylacetaat en myristyllactaat, ricinusolie, paraffineolie en oleylalcohol worden gebruikt. Voor de kleur zorgen diverse pigmenten. Dit kunnen zowel synthetische als natuurlijke pigmenten zijn.

Een natuurlijk pigment klinkt prettig maar realiseer je dat zo’n natuurlijk pigment in rode lippenstift vaak gemaakt is van gemalen cochenille. Cochenille is een luizensoort die leeft op cactussen in Zuid-Amerika.  Lekker is anders, maar gelukkig kunnen die luizen niet zoveel kwaad.

Een aantal jaren geleden is in Amerika door de Food and Drug Administration (FDA) aangetoond dat veel lippenstift lood bevat. Ook is vaak de stof BHT, butylhydroxytolueen, in lippenstift aanwezig. BHT is een van fenol afgeleide organische verbinding die veel gebruikt wordt als anti-oxidant. Lood en BHT zijn stoffen die in hoge concentraties tot ernstige gezondheidsproblemen kunnen leiden. In cosmetica zijn de concentraties zo laag dat het geen probleem zal opleveren.

In Europa, en dus Nederland is het produceren en op de markt brengen van cosmetica aan strenge regels gebonden. In Europa zorgt de Europese Cosmeticaverordening ervoor dat de consument veilige cosmetica kan kopen. Het gebruik van de chemische stoffen is in die verordening aan banden gelegd.

Direct schadelijk zal het niet zijn al die verschillende stoffen maar is het ook echt nodig? Het is toch een stuk fijner om cosmetica te gebruiken waar zo min mogelijk ongezonde stoffen inzitten. Gelukkig kan dat, er zijn producenten die mooie producten maken.

2015-08-13_14.03.47In plaats van lippenstift met onduidelijke ingrediënten gebruik ik nu de liquid lipstick van het merk LUSH. Een met een fel rode kleur en de mooie naam KRACHTIG en gemaakt van biologische jojobaolie, candelilawas en rozenwas. Natuurlijk zitten ook in deze synthetische pigmenten maar dat kan ook niet anders wanneer je een fel rode kleur wilt. In ieder geval krijg ik met deze liquid stick minder nare stoffen binnen. Daarnaast is de verpakking ook een stuk vriendelijker, een sterk glazen flesje (kan in de glasbak) en een plastic dop met applicator (kan bij het plasticafval). Beter dus dan andere lippenstiften waarvan de lege huls alleen bij het restafval kan. Een win-win situatie dus.

Het enige nare is dat ik nu nog meer producten wil van LUSH. De volgende keer dat ik in de winkel ben staat een lippenbalsem op het menu. Die is zo puur dat die, hoewel niet smakelijk, geheel uit eetbare oliën bestaat.

 

Geef een reactie