Handcrème, een DIY recept met vier natuurlijke ingrediënten

img_20161112_165026

Handcrème is zo makkelijk zelf te maken, ik wou dat ik dat eerder ontdekt had. Nu het kouder wordt verschijnen ook weer die vervelende schrale handen. In de tuin werken, groenten wassen, handen wassen allemaal zaken die er voor zorgen dat je ruwe handen krijgt. Smeren dus met een lekkere crème, niet zo moeilijk want er is genoeg te koop. Handcrème uit de winkel is er in allerlei soorten, vaak nog spotgoedkoop ook. Maar kijk is naar al die ingrediënten die er inzitten. Allerlei stoffen die je dagelijks op je handen smeert. Ze zijn niet allemaal even slecht maar is dat nu echt nodig, kan het niet minder? En dan nog al die plastic potjes of tubes. Hoog tijd om zelf aan de slag te gaan. Een handcrème gemaakt uit 4 ingrediënten, eenvoudig te maken en heerlijk in gebruik.

 

Het recept:

2 eetlepels sheabutter, 2 eetlepels ontgeurde kokosolie, 2 eetlepels zoete amandelolie en 1 eetlepel bijenwas (pellets) en eventueel voor wie een geurende crème wil een paar druppels etherische olie.

vier ingrediënten voor handcrème

Laat de sheabutter, kokosolie, amandelolie en bijenwas in een schaal geplaatst in een pan kokend water (au bain-marie dus) smelten op het vuur. Als alles gesmolten is de schaal uit de pan halen en en laten afkoelen. Wacht met het toevoegen van de etherische olie zeker 5 minuten. Vul een klein glazen potje of een ander bakje, als er maat 100 ml in past, met de vloeibare crème. Het duurt wel een paar uur voor de crème echt hard is.

img_20161112_161200

Waarom deze ingrediënten?

  • sheabutter of sheaboter is een olie verkregen uit de noten van de Shea boom die in Afrika groeit. Het is een vochtinbrengend en sterk voedend vet en dus uitermate geschikt voor een droge huid.
  • kokosolie maakt de huid zacht en heeft een antibacteriële werking. In deze handcrème heb ik ontgeurde olie gebruikt omdat ik de kokosgeur in deze crème vervelend vind.
  • amandelolie is een prettige olie in deze crème omdat het ook vochtinbreng wekt en de huid voedt.
  • bijenwas wordt toegevoegd om de crème wat steviger te maken. Zonder de was is het meer een lotion maar dat is ook heel goed te gebruiken. Naast de crème harder te maken zorgt bijenwas ook voor een extra beschermend laagje op je huid.
  • etherische olie wordt alleen maar voor het lekker toegevoegd. Ik heb 5 druppels sinaasappelolie gebruikt omdat ik sinaasappel geur wel vind passen in deze tijd. Je kunt natuurlijk ook een ander olie gebruiken, zoals lavendelolie of sandelwood. Geen geurende olie kan natuurlijk ook, een neutraal ruikende crème kan ook heel lekker zijn.

Hoe is deze handcrème in het gebruik?

Perfect, beter dan ik had durven hopen. Het voelt zelfs een beetje gek zulke zachte handen heb ik normaal nooit. Ik heb nu 100 ml crème gemaakt en dat is vast niet genoeg voor de hele winter. Omdat er geen conserveermiddelen inzitten is het ook wel goed dat het binnen een paar maanden op is. Ik maak gewoon weer een nieuwe hoeveelheid. Dan neem ik wel een leuker potje want het oog wil ook wat nietwaar?

6 thoughts on “Handcrème, een DIY recept met vier natuurlijke ingrediënten

  1. Pingback: Moestuin in potten - Kooi & Co

  2. Pingback: Zelfgemaakte handcrème voor ruwe handen - Kooi & Co

Geef een reactie