Deodorant die je zelf maakt is goed, goedkoop en gezond

deo in de winkelDeodorant is, naast zeep en tandpasta, één van de meest gebruikte cosmetica producten. De meeste onder ons zullen toch wel dagelijks naar stick, roller of spuitbus grijpen. Niet zo gek, want naar zweet ruiken wil niemand. Zweet zelf is geurloos, het zijn de bacteriën die op de huid leven die de nare lucht veroorzaken. Deodorant werkt door deze bacteriën te doden en geeft ook nog eens extra geur. Stel dat we gemiddeld 4 verpakking per jaar gebruiken. Dat zijn dan 4 lege spuitbussen of verpakkingen van plastic die bij het afval komen. Per persoon is dat niet veel maar stel je de berg afval eens voor van een grote groep mensen. Kan dat niet anders?

Zweet stinkt dus niet

Niet iedereen zweet evenveel, de hoeveelheid zweet is van veel verschillende zaken afhankelijk. Zoals een erfelijke aanleg, mate van inspanning of een gewoon een warme omgeving. Daarnaast gaat niet al het zweet even erg ruiken. Dat heeft te maken met welke soorten bacteriën op je huid leven. (Wil je er meer over weten lees dit krantenartikel). Mensen die vaak synthetische kleren dragen hebben andere bacteriën dan mensen die katoenen  kleding dragen. De eerste groep heeft een soort bacteriën die het zweet veel meer laat stinken dan de tweede groep. De ‘stink’ bacteriën voelen zich prettiger in een omgeving van plastic. Wel ironisch want doordat je veel ‘plastic’ kleding gebruikt moet je ook nog meer deo in plastic verpakkingen gebruiken.

Kan dat anders?

Zijn er deodorants die minder afval veroorzaken. Ja, die zijn wel te vinden. Er zijn mooie zoutsticks te koop in prachtige houders van kurk. Mijn favoriet is een deo van Lush, deze is alleen verpakt in een vetvrij papiertje. En je kunt natuurlijk aan de slag gaan en de deodorant zelf maken. Er zijn genoeg recepten op internet te vinden. Meestal zijn de belangrijkste ingrediënten daarin kokosvet, maizena en bakpoeder. Dus een compleet eetbare deodorant. Wel zo handig, smeer je gelijk minder onnodige chemische stoffen onder je oksel.

Zelf deodorant maken

Aan de slag dan maar. Maken en testen. Ik ben begonnen met het meest eenvoudige recept dus alleen kokosvet, maizena en bakpoeder. Producten die in glas of papier te koop zijn. (Op de foto zie je dat de cacaoboter die ik gebruikt heb in een plastic verpakking zit. Inmiddels heb ik nu ook goede cacaoboter in glas gevonden.) De deodorant is eenvoudig te maken en het geeft een heel goed resultaat. Droge oksels en geen transpiratie geur. Nadeel is alleen dat het een vrij zachte substantie is die je met je vingers moet aanbrengen. Dus iedere keer na gebruik heb je vieze, vette vingers.  grondstoffen deo maken

Een stick leek mij veel handiger en dan het liefst één in een verpakking van papier. Daarom heb ik geprobeerd een stick te maken met behulp van een leeg wc-rolletje. Om het te vullen moet het rolletje aan één kant worden afgesloten. Ik heb dat gedaan met een stukje karton (oude verpakking van koekjes) en schilderstape. Om het warme vet snel te laten stollen heb ik het bakje, waarin het rolletje stond bij het vullen, weer in een grotere bak met ijsblokjes gezet. Zodat bij het vullen het karton door en door koud was (misschien zou je het karton ook eerst in de vriezerkunnenleggen). In ieder geval ging het vullen perfect, er liep nauwelijks iets uit het rolletje. Zo kreeg ik een keurige stick. Om de stick heb ik extra een kleurig papiertje gewikkeld en vast gemaakt met een elastiekje. Wanneer de stick bij gebruik korter wordt hoeft er alleen wat papier en karton afgescheurd te worden.

picmonkey-collage-4

Het recept

Het recept is simpel: 2 el kokosolie/vet, 3 el cacaoboter, 5 el maizena en 5 el baking soda. In een pan de vetten laten smelten en daarna maizena en backing soda erdoor mengen. Dat is alles. De cacaoboter heb ik toegevoegd om de stick wat steviger te krijgen. Een volgende keer ga ik zelfs nog wat bijenwas toevoegen. Dan blijft de stick bij hogere temperaturen nog beter in vorm. Wat vooral handig is in de zomer, zeker als je de stick mee wilt nemen in je toilettas.

2016-10-17-18-01-19

Hoe was de stick in gebruik?

Er is een klein nadeel, door het toevoegen van de cacaoboter ruikt de stick een beetje naar cacao. Hoewel je daar niets van merkt na het uitsmeren. Je ruikt dus niet de hele dag naar een chocolade reep. Wanneer je de stick lekker wilt laten ruiken kan je natuurlijk altijd wat druppel etherische olie toevoegen. Een ander klein nadeel van deze deodorant is dat aan de binnenkant van donkere kleren wat wit poeder achterblijft. Het poeder wast er weer makkelijk uit dus er gebeurt verder niets met je kleren.

Deze twee kleine nadelen vallen in het niet bij de enorme voordelen. Ik heb deze zomer de deo bij de meest hoge temperaturen getest en het werkte enorm goed. Weet je die hele hete septemberdag nog met temperaturen ver boven de 30 graden? Ik heb die dag kilometers gefietst op de Hoge Veluwe in de brandende zon. Na afloop nog even fris! De conclusie is dus dat het voor mij een uitstekende deodorant is. Een deodorant gemaakt van betrouwbare stoffen en alleen wat papier snippertjes als afval. Ik kan wel zeggen weer duidelijk een win-win situatie.

2016 fietsen hoge veluwe

2 thoughts on “Deodorant die je zelf maakt is goed, goedkoop en gezond

Geef een reactie