Duurzaam leven voor dummies. Les 1: consuminderen.

 

Duurzaam leven willen we allemaal toch? Hoe doen we dat het beste? Hier les 1:  Consuminder, dat wil zeggen gebruik minder goederen. Koop daarom ook minder spullen. Juist al die spullen en prullen zijn een valkuil die een duurzaam leven in de weg kan staan. Natuurlijk om te leven heb je spullen nodig. Er zijn zelfs goederen zoals bepaalde kleren of huisraad, die onmisbaar zijn. Maar hoeveel heb je echt nodig om comfortabel te leven? Onze huizen, het mijne ook hoor, puilen uit met allerlei zooi die we om ons heen verzamelen.

We zijn zo langzamerhand op een punt gekomen dat doe grote hoeveelheid spullen  ons gaat beklemmen. Dat verklaart het wereldwijde succes van al die opruimgoeroes. Er zijn daarover diverse boeken verschenen en er worden zelfs cursussen aangeboden om te leren opruimen. Niets mis mee wanneer je geen leeg plekje meer in je huis kan vinden. Heb je nog voldoende ruimte dan heeft het weinig zin om spullen weg te doen. Bewaar de spullen waarvan je weet dat je ze ooit gaat gebruiken. De rest kan natuurlijk weg, verkopen, weggeven of recyclen. Dat geeft weer wat ruimte maar zie dat niet als een nieuwe mogelijkheid om weer te gaan kopen.

Waarom hebben we zoveel spullen?

We blijven steeds nieuwe spullen kopen zelfs wanneer het niet nodig is. Natuurlijk, het is ook moeilijk wanneer je in een winkel staat omringd door allerlei leuke dingen om niets te kopen. Het geeft ons even een heerlijk gevoel. We worden er blij van om spullen om ons heen te verzamelen. Een eigenschap die in de oertijd,  toen we nog als jager/verzamelaar leefden, van grote waarde was. Vandaag de dag is het een overbodige eigenschap. Een kaarsenstandaard, een koekblik of een ander klein hebbedingetje kan toch niet erg slecht zijn voor het milieu? Jawel, zelfs die kleine dingen hebben een grote impact op het milieu. Al de spullen die we om ons heen verzamelen zijn gefabriceerd, verpakt en getransporteerd en die processen kosten grondstoffen, energie en zijn daardoor vervuilend.

Wat kunnen we doen om duurzaam te leven?

Eigenlijk heel eenvoudig: minder kopen.

  • Denk echt goed na voor je iets koopt. Vraag je af: Heb ik dit echt nodig?”. Realiseer je dat je maar even blij bent met je nieuwe item en dat het daarna misschien jarenlang ruimte inneemt.
  • Ga niet voor de lol shoppen. Als je een impulsieve koper bent, vermijdt dan al die leuke hebbeding winkels. 
  • Wanneer je echt iets nodig hebt probeer dan om het in een kringloopwinkel te vinden.
  • Wanneer je iets tijdelijk nodig hebt kan je proberen om het te lenen. Dat kan van boormachine tot kleren voor een gala. Leen ook zelf je spullen uit dan worden ze tenminste nog eens gebruikt.
  • Als de drang tot kopen te groot is leef je dan uit in een kringloopwinkel of koop iets nuttigs zoals lekkere kruiden als je van koken houdt. Of ga op jacht naar het ultieme duurzame object dat je aan iemand cadeau kan geven.

1 thought on “Duurzaam leven voor dummies. Les 1: consuminderen.

  1. Ik kan mij heel goed inhouden Myrna! Gelukkig maar. Alhoewel mijn huis nog steeds uitpuilt van de spullen (ik vind ook veel mooie spullen!). Binnenkort heb ik n bespreking met bewoners over kofferbakverkoop aan het Zandpad (prostitutie boten zijn weg…) in mei! Vind je t leuk om weer ns af te spreken??? Groetjes linda, PS onze werkplek aan de Willem Dreeslaan is gesloopt!

Geef een reactie