Duurzaam eten is niet moeilijk

IMG_20150902_135141Bij duurzaam leven hoort natuurlijk ook duurzaam eten. Zo moeilijk is dat niet. Om te beginnen kan je proberen om minder voedsel te verspillen. Probeer het maar, het kost je geen cent. Als het goed is bespaar je juist geld.

Het gebeurt zo vaak, je hebt net iets te veel eten gekookt en er blijft iets over. Of je vergeet dat er eten in de koelkast ligt weg te rotten. Soms ontkom je er gewoon niet aan en belandt er voedsel in de groenbak. Omdat het steeds kleine hoeveelheden zijn die worden weg gegooid lijkt het wel mee te vallen. Maar wist je dat  een Nederlandse consument per jaar gemiddeld 50 kilo voedsel weggooit. Omgerekend in geld is dat wel 150 euro per persoon per jaar!

Behalve dat voedsel weggooien je onnodig geld kost is het ook slecht voor het milieu. Om het voedsel te laten groeien is energie nodig geweest in de vorm van water, veevoer, brandstof. Ook is er vaak kunstmest of een bestrijdingsmiddel gebruikt. Vervolgens wordt het vervoerd, verpakt en bereid, dat kost ook weer energie. Al het voedsel dat wordt weggegooid zorgt voor veel energieverlies en CO2 uitstoot, want het grootste deel van het weggegooide voedsel (90%) verdwijnt bij het restafval en wordt verbrand.

Zo zijn we dus weinig duurzaam bezig. Wat kunnen we er zelf doen om minder weg te gooien?

  • Allereerst moeten we wat beter opletten wanneer we boodschappen doen. Alleen dat kopen wat we echt nodig hebben. Aanbiedingen zoals twee voor de prijs van één, waarmee de supers stunten, zijn leuk wanneer het om houdbare producten gaat. Maar van verse producten is het vaak te veel. Koop zo’n aanbieding alleen wanneer je zeker weet dat het ook op gaat. Of geef de tweede verpakking direct weg dan kan  je er tenminste iemand blij mee maken.
  • Zorg dat kwetsbare producten tijdens het transport naar huis beschermd zijn. Want wanneer producten onderweg beschadigd raken, zullen ze sneller bederven.
  • Houdt diepvriesproducten op weg naar huis zo koud mogelijk en berg ze snel weer koud op. Wanneer diepvriesproducten één of meerdere keren wat ontdooit raken gaat de kwaliteit snel achteruit.
  • Let op de houdbaarheidsdatum maar realiseer je dat dit maar een indicatie is. Vaak kan het product nog goed gegeten worden wanneer deze datum is verstreken.
  • Wanner je kookt volg dan niet klakkeloos het recept of de aanwijzingen op de verpakking. Op de verpakking van rijst staat bijvoorbeeld als aanbeveling 75 gram per persoon maar niet iedereen is een even grote eter.
  • Wanneer er dan toch iets van het bereide eten overblijft, gooi het dan niet direct weg. Koel het snel af en bewaar het in de koelkast. Gebruik het de volgende dag als lunchhapje of verwerk het op een slimme manier in de volgende hoofdmaaltijd. Er is zelfs een site waar je ideeën op kunt doen om creatief met kliekjes te koken  (kliekipedia.nl).

Of neem kippen, die eten dolgraag de restjes op en belonen je met verse eitjes. Zoals mijn drie dames hieronder. Maar ja, daar heb je natuurlijk wel een tuin voor nodig en die heeft helaas niet iedereen.

IMG_20150902_135424

1 thought on “Duurzaam eten is niet moeilijk

  1. Pingback: Geluksmomentjes #2

Geef een reactie