Cadeaupapier geeft veel afval

20161211_111323Vooral in december wordt er veel cadeaupapier gebruikt. Met sint en kerst geven we elkaar veel pakjes, die allemaal ingepakt zijn, met het mooiste papier. Het meeste inpakpapier wordt slechts éénmaal gebruikt en zorgt voor bergen afval. Puur papier kan nog wel enkele malen gerecycled worden maar voor inpakpapier is dat vaak niet het geval. Dit komt omdat cadeaupapier vaak van mindere kwaliteit is. Soms is het niet eens zuiver papier, het is gelamineerd of er zijn andere bestanddelen aan toegevoegd zoals glitters en plastic. Ook bestaan veel cadeaupapier uit folie, ziet er vrolijk en glinsterend uit maar het is puur plastic. Bij elkaar zorgt ieder feestje voor veel afval dat niet hergebruikt kan worden en dan moet je nog maar hopen dat het cadeau een beetje in de smaak valt. Lees verder

Schillen van citrus, meer dan alleen maar afval.

citrusfruit

Citrus is een fruitsoort met een stevige schil. Het fruit is goed verpakt en daardoor lekker handig om mee te nemen. Zeker in de winter, wanneer we veel vitamientjes nodig hebben, eten we heel wat sinaasappels en mandarijnen. Limoenen en citroenen worden, zeker rond de feestdagen, extra veel gebruikt in de keuken. Je kunt wel zeggen dat de wintermaanden echte citrusmaanden zijn. Meestal schillen we de vruchten of persen ze uit. Wat overblijft is de harde schil en soms wat pitten en pulp. Afval waar we niet veel meer mee kunnen doen. Zelfs als je een tuin hebt kan je weinig met schillen van citrus. Zelf composteren gaat moeilijk en de kippen lusten de schillen ook niet. De GFT bak is de beste oplossing. Kunnen we die schillen echt nergens voor gebruiken? Nou, met een beetje moeite kan dat wel. Lees verder voor een aantal tips. Lees verder

Handcrème, een DIY recept met vier natuurlijke ingrediënten

img_20161112_165026

Handcrème is zo makkelijk zelf te maken, ik wou dat ik dat eerder ontdekt had. Nu het kouder wordt verschijnen ook weer die vervelende schrale handen. In de tuin werken, groenten wassen, handen wassen allemaal zaken die er voor zorgen dat je ruwe handen krijgt. Smeren dus met een lekkere crème, niet zo moeilijk want er is genoeg te koop. Handcrème uit de winkel is er in allerlei soorten, vaak nog spotgoedkoop ook. Maar kijk is naar al die ingrediënten die er inzitten. Allerlei stoffen die je dagelijks op je handen smeert. Ze zijn niet allemaal even slecht maar is dat nu echt nodig, kan het niet minder? En dan nog al die plastic potjes of tubes. Hoog tijd om zelf aan de slag te gaan. Een handcrème gemaakt uit 4 ingrediënten, eenvoudig te maken en heerlijk in gebruik. Lees verder

De onzin van ontsmettende zeep.

zeep

Zeep gebruiken bij het handen wassen die ontsmettend of desinfecterend werkt, is niet nuttig. Als je denkt dat een desinfecterende zeep al de bacteriën op je handen doodt, kom je bedrogen uit. Het is gewoon onmogelijk om al de bacteriën, die op je handen aanwezig zijn, met wassen weg te krijgen. Dat is ook niet nodig want de micro-organismen die ziekten kunnen veroorzaken zijn na 30 seconden wassen met een normale handzeep weg. De bacteriën die dan nog overblijven zijn van een onschuldiger soort. Deze bacteriën zijn altijd aanwezig op je huid en maken je niet ziek. Om echt schone handen te krijgen is het wel belangrijk om je handen op een goede manier te wassen, zeker in deze tijd wanneer het aantal proestende mensen weer enorm toeneemt.

Lees verder

Deodorant die je zelf maakt is goed, goedkoop en gezond

deo in de winkelDeodorant is, naast zeep en tandpasta, één van de meest gebruikte cosmetica producten. De meeste onder ons zullen toch wel dagelijks naar stick, roller of spuitbus grijpen. Niet zo gek, want naar zweet ruiken wil niemand. Zweet zelf is geurloos, het zijn de bacteriën die op de huid leven die de nare lucht veroorzaken. Deodorant werkt door deze bacteriën te doden en geeft ook nog eens extra geur. Stel dat we gemiddeld 4 verpakking per jaar gebruiken. Dat zijn dan 4 lege spuitbussen of verpakkingen van plastic die bij het afval komen. Per persoon is dat niet veel maar stel je de berg afval eens voor van een grote groep mensen. Kan dat niet anders?

Lees verder

Bij welk afval gooi jij gebruikte theezakjes?

20161004_172619Wanneer je een beetje milieubewust leeft en dus afval scheidt, zal je de gebruikte theezakjes bij het GFT afval gooien. Zeker nu er geen metalen nietjes meer worden gebruikt om het labeltje te bevestigen. Tegenwoordig worden de koordjes van het labeltje meestal aan het zakje genaaid of geseald. Juist deze gesealde theezakjes vormen een probleem want ze horen, net als de koffiepads, helemaal niet bij het GFT afval maar bij het restafval! Lees verder

Courgettes uit de oven, een makkelijk en lekker recept.

courgettes

De courgettes blijven maar doorgroeien. Binnen een paar dagen is er uit een schattige bloem en vrucht gegroeid waarmee je iemand knock out kan slaan. Het is teveel om alles zelf op te eten daarom wordt er wordt veel uitgedeeld. Zelf eet ik nu bijna dagelijks courgettes. Door steeds te zoeken naar nieuwe recepten blijft het gelukkig spannend. Ik schreef al eerder over vriendin J., die vriendin met meer dan 300 kookboeken. Gelukkig kan ik uit haar receptenvoorraad putten. Omdat zij ook leuk kan vertellen over koken is het hoog tijd om haar eens aan het woord te laten. Daarom een gastblog met een recept voor het bereiden van courgettes.

Lees verder

Fermenteren van groenten.

2016 rammenasFermenteren is één van de oudste manieren om voedsel te conserveren. Al lang voor dat er blikjes en pakjes uit de diepvries bestonden, werd er groenten gefermenteerd. Ook nu nog eten we ongemerkt gefermenteerd voedsel. Zuurkool, yoghurt en wijn zijn wel de meest bekende gefermenteerde producten. Door het fermentatie proces wordt het voedsel naast zuur ook lang houdbaar. Voedsel houdbaar en zuur maken kan ook met azijn, denk maar aan een pot augurken. Fermenteren is echter gezonder dan inmaken in zuur omdat de vitamines beter bewaard blijven. Daarnaast krijg je bij het eten van gefermenteerd voedsel veel melkzuurbacteriën binnen. Melkzuurbacteriën zijn probiotica, dus tel uit je winst. Lees verder

Afval scheiden is een hele klus

IMG_20150130_134614 (Small)

Afval scheiden kan een hele klus zijn. Afgezien van al die verschillende bakken en dozen in huis is het ook vaak niet direct duidelijk bij welke bak het afval gegooid moet worden. Bijvoorbeeld een pizzadoos is dat nu papier- of restafval? Daarnaast zijn veel verpakkingen uit meerdere bestanddelen samengesteld, bijvoorbeeld uit papier met plastic. Het kost je heel wat gepeuter eer je er twee aparte stukjes afval van hebt gemaakt. Het wordt je als bewuste afvalscheider echt niet eenvoudig gemaakt. Lees verder

Eet minder uit blik dan eet je minder Bisfenol A

20160807BPAgroen

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die wordt gebruikt om kunststof stevig te maken. Het wordt ook gebruikt als speciale inkt in thermisch papier. Maar wist je dat het ook in blikjes zit. Veel blik wordt gecoat met een dun plastic laagje. Dat laagje helpt ervoor dat het ingeblikte voedsel minder snel bedorven raakt door botulisme. Dat is fijn maar helaas bevat dat plastic laagje meestal ook Bisfenol A. Kleine hoeveelheden BPA kunnen in ons voedsel terecht komen. Een klein beetje Bisfenol A is misschien niet zo erg maar omdat we op zoveel verschillende manieren Bisfenol A  binnen krijgen is het toch al gauw te veel. Lees verder