Plastic probleem

CIMG2342 (Small)zo zonde, dit willen we toch niet.

Een leven zonder plastic is niet meer in te denken. Het is reuze handig om iets droog te houden, is in veel kleuren gemaakt worden of juist geheel doorzichtig, is zwaar. Kortom een materiaal om producten van te maken of mee in te pakken. En het gaat veel langer mee dan de traditionele materialen zoals hout, metaal, leer of karton. Dit voordeel in gebruik is helaas ook het grootste nadeel na het gebruik. Wanneer het plastic niet op de juiste manier als afval wordt behandelt kan het voor een groot probleem zorgen. Plastics kunnen niet zoals hout, leer of karton afgebroken worden in organisch materiaal. Grote plastic stukken kunnen wel in kleinere stukken afgebroken worden. Inmiddels heeft iedereen wel gehoord van de enorme berg kunststof afval die in de oceaan drijft, de zogenaamde plastic soep archipel. Het plastic vormt een probleem voor veel vogel en andere dieren. Het is aangetroffen in magen van van verschillende dieren.

Wanneer plastic maar lang genoeg wordt blootgesteld aan wind en water kan het in hele kleine stukjes uiteen vallen, Dit zijn dan kleine stukjes plastic en worden ook wel microplastic genoemd. Hoewel heel klein zijn de allerkleinste stukjes een heel groot probleem. Deze kleine stukjes zijn niet meer uit het water te zuiveren en komen uiteindelijk in de zee terecht. Zeedieren, bijvoorbeeld mosselen, kunnen deze microplastics opnemen en zo kan het plastic in de voedselketen terecht komen.

Behalve door het plastic afval kunnen ook microplastic deeltjes in het milieu komen door slijtage van synthetische kleding tijdens wasbeurten. Ook worden deze nooit meer uit het water te zuiveren microplastic deeltjes toegevoegd aan cosmetica producten. Gelukkig  zijn sinds eind 2016 de Nederland verkrijgbare cosmetica producten, zoals tandpasta, douche- en badschuim, microplastics vrij. Helaas is dit nog niet het geval bij veel buitenlandse cosmetica producten.