Bij welk afval gooi jij gebruikte theezakjes?

20161004_172619Wanneer je een beetje milieubewust leeft en dus afval scheidt, zal je de gebruikte theezakjes bij het GFT afval gooien. Zeker nu er geen metalen nietjes meer worden gebruikt om het labeltje te bevestigen. Tegenwoordig worden de koordjes van het labeltje meestal aan het zakje genaaid of geseald. Juist deze gesealde theezakjes vormen een probleem want ze horen, net als de koffiepads, helemaal niet bij het GFT afval maar bij het restafval!

Wat is het probleem precies?

Theezakjes zijn er in verschillende soorten. Zo zijn er (nog steeds) nylon zakjes. Dat deze zakjes niet bij het GFT afval kunnen is wel duidelijk. Papieren zakjes zijn er in verschillende soorten. Er zijn gevouwen zakjes met het labelkoordje eraan genaaid en er zijn zakjes die geseald zijn. Ook is bij deze laatste groep het labelkoordje met een extra stukje papier aan het zakje geseald. Om te kunnen sealen moet papier worden gebruikt waaraan kunststof (polyethyleen) is toegevoegd. Kunststof smelt door het hete sealproces en zo blijft het papier aan elkaar plakken. Het is een makkelijke fabricagemethode die de producent veel voordeel biedt.

2016-10-04-18-49-13

Voor de consument is er slechts een klein voordeel doordat de papieren zakjes met kunststof iets sterker zouden zijn. Maar wanneer zo’n zakje wordt gecomposteerd is het een regelrechte ramp omdat er zo kunststof in het milieu komt. Daar weegt het iets minder scheuren toch niet tegenop?

2016-10-04-18-49-34

Wat kan je er zelf aan doen?

Gooi de gesealde zakjes bij het rest afval of liever gebruik helemaal geen gesealde theezakjes. Of gevouwen en genaaide zakjes van papier zonder kunststof gemaakt worden is voor ons als consument niet duidelijk te zien. Het zou handig zijn wanneer de producent op het pakjes vermeldt bij welk afval het gebruikte zakje moet. Bij twijfel kan je de fabrikant bellen.

Wil je een lekkere kop thee zetten dan is het beste natuurlijk het oude vertrouwde thee-ei. De gebruikte thee kan zonder probleem bij het GFT afval. Het is goedkoper in gebruik en je hebt veel minder afval, geen papieren envelopjes, geen zakjes, koordjes en labeltjes.

Koffiepads zijn altijd geseald en moeten dus sowieso bij het restafval worden gegooid. Het kan ook anders, er zijn houdertjes te koop die te vullen zijn met gemalen koffie. Dat scheelt heel wat restafval, en de gebruikte koffie kan bij het GFT afval.

Een thee-ei of een hervulbaar houdertje zijn misschien iets bewerkelijker in het gebruik maar je bent wel echt goed milieu bewust bezig!

2016 thee-ei

2 thoughts on “Bij welk afval gooi jij gebruikte theezakjes?

Geef een reactie