Tijd voor thee, tijd voor minder afval

2015-04-16_17.07.00

Thee is een drank die we graag drinken. Wist je dat Nederlanders per persoon gemiddeld 100 liter thee per jaar drinken? Dat zijn nogal wat kopjes per dag.

Er is voor elk wat wils want er bestaan veel verschillende soorten thee: zwarte, groene en witte thee, kruidenthee en vruchtenthee. Wat al die soorten gemeen hebben is dat het op dezelfde manier gezet wordt, met losse theebladeren in een pot of met een theezakje.

Omdat er zoveel verschillende soorten zijn heeft iedereen wel zijn favoriete smaak. De theehandel is daar handig op ingesprongen door theezakjes aan te bieden voor het zetten van slechts één kopje thee. Het is handig, even snel thee zetten door het zakje in een kop heet water te hangen en klaar. Maar al theezakjes zorgen voor veel onnodig afval. Voor iedere kop thee is een kleine hoeveelheid thee verpakt in een zakje van papier of plastic, daarbij komt een touwtje, soms een metalen nietje en nog een label en daaromheen een fel gekleurde wikkel. Het is bijna meer verpakking dan thee.

2015-04-15_18.54.38

Ik wil niet meer meewerken aan al die verspilling. Dat kan door op de ouderwetse manier thee te gaan zetten. Ik heb losse thee gekocht en het thee-ei opgezocht dat al jaren in de keukenla lag.

Bij het eerste kopje thee merkte ik direct het verschil. De thee was geuriger en smaakvoller. Het is iets meer werk, het vullen en vooral het weer leegmaken van een thee-ei, maar dat is op te brengen omdat de thee is zoveel lekkerder is.

Jammer dat ik eerst de voorraad theezakjes moet opmaken.

Geef een reactie