Schillen van citrus, meer dan alleen maar afval.

citrusfruit

Citrus is een fruitsoort met een stevige schil. Het fruit is goed verpakt en daardoor lekker handig om mee te nemen. Zeker in de winter, wanneer we veel vitamientjes nodig hebben, eten we heel wat sinaasappels en mandarijnen. Limoenen en citroenen worden, zeker rond de feestdagen, extra veel gebruikt in de keuken. Je kunt wel zeggen dat de wintermaanden echte citrusmaanden zijn. Meestal schillen we de vruchten of persen ze uit. Wat overblijft is de harde schil en soms wat pitten en pulp. Afval waar we niet veel meer mee kunnen doen. Zelfs als je een tuin hebt kan je weinig met schillen van citrus. Zelf composteren gaat moeilijk en de kippen lusten de schillen ook niet. De GFT bak is de beste oplossing. Kunnen we die schillen echt nergens voor gebruiken? Nou, met een beetje moeite kan dat wel. Lees verder voor een aantal tips.

Tips voor in huis

sinaasappelschillen

Gebruik de schillen van sinaasappels als luchtverfrisser. Wanneer de schillen  enige tijd zachtjes in kokend water borrelen geven ze een lekkere geur af. Heel wat beter dan een chemische luchtverfrisser.

In plaats van allerlei chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken lukt het reinigen van vette oppervakken met een citroenschil prima. Bestrooi het vieze oppervlak met wat zout (dat schuurt lekker) en wrijf met de binnenkant van een uitgeperste citroen. Het vet verdwijnt op deze manier snel.

Wil je de aanslag uit de fluitketel verwijderen dan kan je de ketel vullen met water en een handvol citroenschillen. Breng het water aan de kook, haal de ketel van het vuur en laat het nog een uurtje rustig staan. Daarna spoelen met water en je zult zien de aanslag laat los.

Ook glazen koffie- of theepotten krijg je schoon door de pot te vullen met citroen schillen, plus wat zout en ijsblokjes. Een paar minuten de pot heen en weer schudden en je ziet het glas weer helder worden

Tips voor in voeding

driemaal citrus zest

Citrusschillen zijn ook goed als smaakmaker te gebruiken. Wanneer je dat van plan bent  dan is het wel beter om de schillen van biologische citrusvruchten te gebruiken. Ik schreef al eens een blog over de pesticiden op citrus. En ook al gebruik je biologische vruchten vergeet toch niet de schil te wassen.

Rasp van de schil wordt ook wel zest wordt genoemd en is een heerlijke toevoeging aan diverse gerechten. Het bekendste is rasp van citroen en limoen maar rasp van sinaasappel, mandarijn of zelfs grapefruit, kan ook heel lekker zijn. Zest kan je eenvoudig invriezen om op een later tijdstip te gebruiken. Je kunt ook de hele schillen invriezen en op een later moment hiervan zest maken. Een andere mogelijkheid is om de zest te drogen op een theedoek (duurt dan een dag of 2) of sneller in een schaaltje op de verwarming. De gedroogde zest kan in een goed afsluitbaar potje bewaard worden. Ingevroren of gedroogde zest is handig om op voorraad te hebben.

sinaasappelpoeder

Citruspoeder is fijner dan zest en wordt ook gebruikt als smaakmaker. Citruspoeder kan zowel van de schil als het vruchtenpulp gemaakt worden. Het drogen van pulp kan wel een dag of 4 duren. Na het drogen kan poeder gemaakt worden met behulp van een blender of vijzel.  Het poeder kan het beste in kleine potjes bewaard worden. Citroenpoeder toegevoegd aan vers gemalen peper is echt een aanrader. Ook lekker is om wat poeder aan suiker toe te voegen of een beetje over slagroom of gebak strooien

Ook is het mogelijk om van de schillen citrusolie te maken. Om deze olie te maken kneus je wat citrusschillen in een vijzel.Vervolgens doe je de schillen in een jampot en overgieten alles met olie. Je zult zien, binnen een dag smaakt en ruikt de olie  naar citrus. Ook honing en azijn krijgen op dezelfde manier een lekkere smaak met citrusschillen.

Er zijn dus tal van mogelijkheden om het afval van citrus te gebruiken. Probeer het maar, gun de schillen een tweede leven.

 

2 thoughts on “Schillen van citrus, meer dan alleen maar afval.

Geef een reactie