Hoeveel ijslepeltjes gebruik jij in één zomer?

Ijslepeltjes horen bij een bakje ijs. Tijdens een lange zomer kunnen er heel wat door je handen gaan. De meeste ijslepeltjes zijn gemaakt van plastic. Een klein stukje gekleurd plastic dat na het genieten samen met het bakje in de afvalemmer verdwijnt.  Een paar lepeltjes is niet zo groot probleem maar denk je eens in, al de lepeltjes van ons allemaal bij elkaar dat zal toch een enorme berg plastic afval vormen. En niet alle lepeltjes worden gerecycled. Een deel zal bij het restafval terecht komen of worden op de grond gegooid. Kijk maar eens op de grond bij een ijssalon, er liggen altijd meerder afgedankte ijslepeltjes.

Neem een warme zuidelijke stad, Florence, waar ik een paar weken geleden met een deel van het gezin was. Er zijn daar de veel ijssalons met overheerlijk ijs. Tel daarbij op de enorme hitte, er zijn dus door ons heel wat ijsjes genuttigd. En met al die ijsjes zijn er dus ook heel wat ijsepeltjes gebruikt. Wanneer ik die verzameling zie bekruipt mij toch de vraag: Kan dat niet anders?

Zijn alle plastic lepeltjes even slecht?

Er zijn verschillende soorten plastic lepeltjes. Er zijn foute plastic lepels, deze zijn gemaakt uit fossiele grondstoffen en niet afbreekbaar. Hoewel er plastics gemaakt uit fossiele grondstoffen bestaan die wel afbreekbaar zijn, iets minder fout dus. Beter zijn plastic lepels gemaakt uit plantaardige grondstoffen. Zijn ze dan ook nog afbreekbaar dan zijn dat de beste lepels om te gebruiken. Ijslepeltjes van PLA voldoen aan deze eisen. PLA staat voor polylactic acid, en hieruit kan biologisch afbreekbaar plastic gemaakt worden. Het wordt vervaardigd uit 100% hernieuwbare bronnen. Helaas zie je als ijsjesklant niet direct waaruit het lepeltje, dat bij jouw ijsje wordt gegeven, is gemaakt. Daarnaast kan afbreekbaar plastic alleen afgebroken worden bij de officiële composteerbedrijven. Wanneer dit niet gebeurt is afbreekbaar plastic eigenlijk net zo slecht als gewoon plastic.

Wat kan je nu zelf doen?

Het is natuurlijk mogelijk om in plaats van bekertjes een ijshoorntje te nemen. Maar dat is niet altijd even prettig, ik vind ze ronduit smerig. Daarnaast is het niet altijd handig, zeker niet wanneer het erg heet is of wanneer je meerdere bolletjes wilt eten. Soms is een lepeltje dus handiger. Een eenvoudige oplossing is om gewoon zelf een lepel mee te nemen. Dat kan zijn een oud ijslepeltje van de vorige keer ijs eten of een gewone theelepel. Thuis na gebruik even afspoelen en weer meenemen. Hoe moeilijk kan dat zijn? Een ijslepeltje is zo klein het past zelfs in je telefoonhoesje of in je portemonnee. Daarnaast kan je het lepeltje ook nog gebruiken om in de koffie te roeren. Dubbelhandig, hoef je die ellendige plastic koffieroerders niet meer te gebruiken.

2 thoughts on “Hoeveel ijslepeltjes gebruik jij in één zomer?

  1. Omdat ik mijn dessertjes graag met een klein lepeltje eet, heeft mijn vriend er een mooi voor mij op de kop getikt in een antiekwinkeltje in Schotland en dat heb ik nu altijd in mijn handtas zitten. Nooit aan gedacht dat de peuter dat ook als ijslepeltje kan gebruiken. Bedankt om m’n ogen te openen! 😄

Geef een reactie