Afval scheiden is een hele klus

IMG_20150130_134614 (Small)

Afval scheiden kan een hele klus zijn. Afgezien van al die verschillende bakken en dozen in huis is het ook vaak niet direct duidelijk bij welke bak het afval gegooid moet worden. Bijvoorbeeld een pizzadoos is dat nu papier- of restafval? Daarnaast zijn veel verpakkingen uit meerdere bestanddelen samengesteld, bijvoorbeeld uit papier met plastic. Het kost je heel wat gepeuter eer je er twee aparte stukjes afval van hebt gemaakt. Het wordt je als bewuste afvalscheider echt niet eenvoudig gemaakt.

Nog niet zo lang geleden had ieder huishouden één vuilnisbak waar alles in werd gegooid. Al het afval verdween op een grote vuilnisbelt en dat was het. Natuurlijk is dat zonde van alle grondstoffen die hergebruikt zouden kunnen worden. Om grondstoffen nogmaals te gebruiken is het wel nodig dat het afval gescheiden wordt aangeboden.

Papier

Vorige eeuw, al in de jaren 70, werd er voorzichtig begonnen met het apart inzamelen van glas. Eerst nog was het een particulier initiatief maar al snel werden glasbakken geplaatst door de overheid. Daarna volgden de GFT bakken voor het apart verzamelen van groente-, fruit-, en tuinafval. Vandaag de dag wordt ook papier, textiel en plastic apart ingezameld. Daarnaast hebben de meeste gemeentes verzamelpunten waar andere afval, zoals hout, ijzer, batterijen en klein chemisch afval gescheiden kan worden ingeleverd.

Dat vraagt een heleboel inspanning voor de consument al dat afval gescheiden aanleveren. De verpakkingsindustrie zou kunnen meehelpen door niet van die onmogelijke verpakkingen te maken en op z’n minst goed op de verpakking vermelden hoe het verantwoord kan worden weggegooid. Door alle onduidelijkheid verdwijnt er te veel bij het restafval. Daarnaast is het gescheiden afval vaak vervuild met ander afval. Zo horen piepschuim en biologisch plastic echt niet bij plastic afval.

Wij als consumenten kunnen proberen zo min mogelijk bij het restafval te gooien. Als het even kan dus het afval scheiden en apart aanbieden. Bij twijfel kan je veel informatie vinden op de Afvalscheidingswijzer van Milieucentraal . Daar vind je al de informatie over afval scheiden en lees je precies waar je wat kwijt kunt. Zo wordt vermeld dat pizzadozen en piepschuim bij het restafval horen. Het biologisch afbreekbaar plastic moet dan weer bij het GFT afval. Extra handig is dat je de afvalwijzer als app op je telefoon kan installeren.

KNGF geleidehond

Met het wegdoen van textiel kan je gelijk ook nog verschillende goede doelen steunen. Daarvoor staan overal van die containers maar weet je dat ook plastic frisdrank- en melkpakken doppen extra waarde hebben? Door deze doppen apart te verzamelen en in te leveren worden de KNGF geleidehonden gesteund. Het inzamelen, sorteren en het transport wordt door vrijwilligers uitgevoerd zodat de gehele opbrengst voor de opleiding van de geleidehonden gebruikt wordt. Op de site lees je alles hierover.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor ons als consumenten. Nu de verpakkingsindustrie nog.

Geef een reactie